Figurspel

Bilder från figurspelskonventet Galore i Göteborg.

De flesta vet vad en tennsoldat är men färre är bekanta med en 1700-poängsarmé av Space Marines. Små figurer i plast och tenn, noga målade och utvalda, är stommen i den hobby som kallas figurspel. I figurspel tar varje spelare befälet över en armé av figurer som man leder genom fältslag i hopp om att ta hem segern. Beroende på vilket spel det rör sig om kan det exempelvis vara en historiskt korrekt armé ledd av Napoleon, en fantasyarmé med påhittade varelser och monster eller en framtidsflotta av rymdskepp. Olika figurer kan ha olika egenskaper och därför är sammansättningen av armén en viktig del av spelet.

Figurspel spelas på ett bord där man bygger upp en spelplan genom att placera ut hinder och terrängdelar såsom träd, hus, floder, bergslandskap eller ruiner. Spelarna väljer först och främst vilka figurer de ska använda i slaget. Dessa har olika specialförmågor och fördelar. Oftast vet man inte innan matchens början hur motspelaren har byggt sin armé, så det gäller att fundera ut en armé som klarar alla typer av motstånd.

För att se till att spelet är balanserat använder många spel en poängskala. Varje enhet är värd ett visst antal poäng beroende på vilka egenskaper den har. Ju bättre och slagkraftigare en enhet är desto mer poäng är den värd. Spelarna väljer enheter i sin armé till ett värde av en överenskommen poängsumma.

När alla förberedelser är gjorda ställer spelarna upp arméerna på varsin sida av spelplanen. Först flyttar den ena spelaren sina figurer, sedan upprepar den andra spelaren proceduren. Hur enheterna kan röra sig och anfalla styrs av regler och tärningar. Spelet tar slut när en spelare har vunnit, antingen genom att besegra motståndaren eller genom att ha flest poäng kvar efter ett uppgjort antal drag.

På Västlägret 2021 kommer vi att testa att måla figurer och spela figurspel.

Lämna en kommentar

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: